Monday, July 14, 2014

On 9:51 AM by Unknown in    No comments
Alhamdulillah akhirnya ad masa nk update blog yg dh lama x update setelah berhempas pulas dgn final exam. Moga2 dpt result yg terbaik yg penting kita dh berusaha dn biarlh Allah do the rest. Minggu ni dh masuk mggu ke 3 kta berpuasa moga ramadhan kali ini lebih baik dr sebelum ni. Jom tingkatkan amalan kebaikan. Harini sy nk kongsi resepi pavlova yg sgt2 senang diambil dr mat gebu dn diolah sedikit ikut selera sy. Sebelum buat pavlova ni pastikan sume alat2 yg akan digunakan nnti bersih dr air, minyak krn ia akn mmpengaruhi tekstur pavlova tu nnti.

pavlova



resepi pavlova asal dr mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :
4 putih telur 
1 cawan gula halus 
1 camca besar tepung jagung
1 camca teh cuka makan
1 camca teh esen vanilla
yogurt asli
Buah2an segar seperti stroberi, kiwi, peach, anggur, blueberry, raspberry dan mangga

CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, buat satu bulatan berukuran 9 inci pada kertas minyak. Kemudian terbalikkan kertas tadi dan alas kan pada loyang pembakar (gunakan bayang bulatan tadi sebagai ukuran pavlova nanti). Ketepikan. *saya x ukur pun sy just letak ikut suka, klu x guna kertas minyak pun x pe terus letak atas loyang pun boleh*
  2. Putar putih telur hingga berbuih, guna kelajuan tinggi, masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga habis dan terus putar hingga menjadi meringue yang kental dan berkilat. Ayak tepung jagung, kacau rata dengan spatula. *yg ni wajib ikut ye klu x nnti pavlova tu x jadi*
  3. Masukkan esen vanilla dan cuka makan, gaul rata. Tuang atas kertas minyak tadi dan bentukkan seperti lingkaran pada kertas tadi. Bentukkan bulat dan tinggi sedikit, tak perlu kemas2 sangat.
  4. Turun suhu oven pada 130C dan bakar pavlova selama 1 jam 20 minit,  guna api atas dan bawah. Bila pavlova nampak pucat dan sedikit perang, matikan api oven, renggangkan sedikit pintunya dan biar pavlova sejuk sendiri dalam oven.
  5. Bila sejuk, berhati2, alihkan pavlova tadi ke dalam pinggan sesuai. 
  6. Ambik yogurt tadi dan letakkan atas pavlova klu anda terus nk makan. Kemudian ratakan atas pavlova tadi. Hias dengan buah2 segar seperti dalam gambar, hidangkan dan simpan dalam peti sejuk jika tidak habis dimakan...
  7. klu x nak makan lagi jgn letak yogurt terus, simpan pavlova tadi dlm tupperware dn simpan dlm peti sejuk.
p/s : yogurt bleh diganti dgn whipping cream, sy lebih suka letak yogurt sbb pavlova dh manis klu digandingkan dgn yogurt kurglh sikit rasa manis.

0 comments:

Post a Comment